Geschiedenis
De geschiedenis
|
Er wordt al heel erg lang muziek gemaakt. In 8000 voor Chr. Werd er muziek gemaakt met ratels, rammelaars en eentonige fluiten (fluiten waarop maar een toon zit). Maar de muziek die ze maakten werd niet opgeschreven. De mensen leerden de melodieën van elkaar. Pas halverwege de middeleeuwen werd de muziek die ze maakten ook opgeschreven.
De middeleeuwen (600-1400)
Het Christendom was in de middeleeuwen erg belangrijk, want de muziek die werd bedacht was dan ook vooral kerkmuziek. Die muziek werd vanaf 850 na Chr. Gregoriaanse muziek genoemd, dat kwam door de paus die er toen was genaamd: Gregorius, hij verzamelde alle kerkelijke melodieën en die ordende hij. De Gregoriaanse muziek is eenstemmig, dat betekent dat iedereen dezelfde tekst en op dezelfde toonhoogte zingt. De Gregoriaanse muziek bestaat uit ongeveer 3000 melodieën. Eigenlijk was het doel van de muziek om mensen heel gelovig te laten worden, daarom stond het dus vooral in het teken van het geloof. Het oudste notenschrift dat werd gebruikt voor de Gregoriaanse muziek wordt het neumenschrift genoemd. Je kon alleen zien of dat je hoog of laag moest zingen. Veel oefenen dus!
Later kwamen de noten op vier lijnen te staan, dar werd de kwadraatnotatie genoemd. Zo kon de muziek makkelijker opgeschreven worden, toen begon het meerstemmig zingen ook.
|
Vanaf de 13de eeuw wordt er steeds minder kerkelijke muziek geschreven. Die muziek heet wereldlijke muziek. In die muziek wordt een verschil gemaakt tussen volksliederen en kunstliederen.
Volksliederen
Een kenmerk van een volkslied is dat ze eigenlijk door iedereen te zingen zijn, er is dus geen speciale techniek van zingen. Hier een paar soorten volksliederen:
-liefdesliederen
-drinkliederen,
-werkliederen,
-liederen bij jaarfeesten, zoals Kerstmis, Sinterklaas, Pasen, Seizoenen.
De makers van de volksliederen zijn onbekend en meestal worden de liederen gewoon over-geleerd. Jammer is wel dat ze daarom ook niet zijn opgeschreven. Pas tegen het einde van de Middeleeuwen werden er ook melodieën van volksliederen opgeschreven.
Kunstliederen
Bij kunstliederen is het meestal wel bekend wie de componist is. Er worden ook meer eisen gesteld als je deze liederen in een uitvoering zou willen zingen, daarom worden ze dikwijls ook uitgevoerd door beroepsmuzikanten. Maar daardoor is de muziek wel vaker opgeschreven en de melodieën zijn ook vaker genoteerd.
Reactie plaatsen
Reacties